Medeltida skepp
Det är något otroligt fascinerande med medeltida skepp. Idag har vi ju all teknik, kunskap och alla verktyg som behövs för att konstruera stora fartyg. Men på medeltiden, då fanns ju inget sådant. Och ändå lyckades man bygga helt otroliga skepp. Under medeltiden, en tidsepok som sträckte sig mellan 400-talet till 1400-talet, byggdes flera olika skeppstyper. Bland annat fanns stockbåtar, skinnbåtar, djonkar, vikingaskepp och naofartyg. Vikingaskepp är särskilt intressant för oss här i norden, då mängder av olika sorters medeltida skepp hittats. Mestadels i Norge. Ett exempel på ett känt vikingaskepp är Birkaskeppet, ett skepp på drygt 12 meter. Dock har man sällan hittat medeltida skepp i typen vikingaskepp i bra skick eftersom den här sortens skepp ofta byggdes i trä. Ett material som förmultnar snabbt.
Äskekärrskeppet
Det enda vikingaskeppet som Sverige har bevarat är Äskekärrskeppet, Nordens bäst bevarade vikingaskepp. Man tror att skeppet byggdes under 900-talet och namnet kommer ifrån att man fann skeppet i Äskekärr vid Göta Älv. Äskekärrskeppet hittades av slump av en bonde som utförde en dikesgrävning. Skeppet, som snabbt visade sig vara en knarr (ett handelsfartyg), tros ha seglat i cirka hundra år. Den här sortens medeltida skepp användes i regel för handelsresor och kunde ta en stor last. När man undersökt Äskekärrskeppet har man upptäckt att skeppet har reparerats och att olika delar bytts ut. En del material på båten är 70 år yngre än övriga delar, något som indikerar att skeppet användes under många år. Detta medeltida skepp, som även är ett vikingaskepp, är byggt helt och hållet av ek och tätat med en blandning av fårull och kåda.
Medeltida skepp i Norge
Till skillnad från Sverige har man hittat flertalet vikingaskepp i Norge. Ett av de mest kända fynden av medeltida skepp är Osebergsskeppet. Man hittade dock inte skeppet på havets botten, utan i en stor norsk gravhög. Platsen där fyndet gjordes heter Osebergs gård, därav namnet. Skeppet var i mycket gott skick, mycket på grund av att det begravts i lerig jord, något som är syrefattigt. Man upptäckte dock att graven blivit plundrad men trots det är Osebergsskeppet ett av de rikaste vikingafynd som gjorts.
I skeppet väntade en skattkammare med rester från femton hästar, flera hundar och till och med en oxe. Därtill fanns skeppsutrustning, arbetsredskap, vävstolar och olika fragment av textilier. Storleken på skeppet är 21,5 meter i längd och 5,1 meter i bredd. Man hittade även kvarlevorna efter två kvinnor, en äldre och en yngre. Man tror att ägaren till skeppet, en man, måste varit en betydande person då gravplatsen och skeppet var otroligt utsmyckat med rikedomar. Den äldre kvinnan, vilket tros ha varit tjänaren, ska ha varit tvungen att följa sin mästare i döden, för att följa med till livet därefter.
Osebergsskeppet är i sann vikingastil med ett segel på mitten och som tog sig fram genom rodd. Man hittade femton par åror i graven. Idag kan du själv se skeppet i Oslo, på Vikingskipshuset. Ett rikt kulturarv för alla oss i Norden.
För att läsa mer om historiska skepp som idag vilar under havets yta, läs mer här!